Varför ska jag läsa eböcker? 

 

En berättigad fråga som många ställer sig. Samtidigt väljer allt fler och fler att läsa eböcker. Varför gör de det? Nedan har jag listat 10 saker som utgör fördelar med eboken, enligt mig själv.   

 

  1. Miljövänlig. Eboken är helt klart mer miljövänlig än den traditionella inbundna boken. Inte nog med att skogen klarar sig helskinnad i tillverkningsprocessen, det krävs heller inga lager eller oljedrivna fordon för att transportera objektet från handeln till konsumenten.
  2. Transportvänlig. Med dig på din solsemester till Spanien kan du plötsligt ta hela ditt bibliotek. Viktlöst! Glöm det där med att välja ut två pocketböcker som du får plats med.
  3. Sökbar. Världens alla eböcker är sökbara. Letandet i långa register längst bak i boken är fullständigt obsolet.
  4. Skärmsamhället. De allra flesta, från 2år och äldre, sitter hela dagarna framför skärmar. Oavsett vad man tycker om det, är det ett faktum att vi spenderar mindre tid med näsan i en god bok. Varför inte utnyttja mediet till något nyttigt emellanåt?
  5.  Mulltitasking. Eboken, nåväl, kanske främst den digitala ljudboken, gör det möjligt att lyssna/läsa en bok medan du samtidigt gör nåt annat. Du behöver heller inte ha med dig nåt förutom din mobiltelefon – som du har med dig i alla fall! Lagar mat, löprunda, åker buss/tåg, går promenader, flyger eller hoppar fallskärm!
  6. Diversifiering. Eboken kostar betydligt mindre att göra än en traditionell bok. Den möjliggör därför också att enskilda författare eller mindre förlag kan publicera sina verk och få ut dem till en kommersiell marknad. Något som tidigare varit förbehållet de välbärgade.
  7. Konservering. Otaliga är de böcker som genom historien har försvunnit. Ta bara exemplet med Biblioteket i Alexanderia som exempel. Eller vårt eget, branden i slottet Tre konor, som förstörde otaliga böcker för all framtid. En ebok är definitivt inte känslig för vare sig oaktsamma läsare eller bränder.
  8. Utskrivbara. Du kan själv faktiskt välja att koppla in datorn till en skrivare och helt sonika skriva ut din ebok på papper. Lägger du till lite pengar kan du få den inbunden, med en egenvald framsida. Vad är då fördelen med en pappersbok?
  9. Bryter kroppsliga barriärer. Eboken är fantastisk för människor med nedsatta förmågor. Har du till exempel dålig syn är det oerhört enkelt att förstora den aktuella texten.
  10.   Bryter naturens barriärer. Du kan nu, i stort sett, befinna dig var som helst på vår jord och köpa en ebok – på vilket språk du vill – och minuten efteråt läsa i den. Någonting som definitivt inte är möjligt med traditionella böcker. 

danske e-bøger på Kindle med Riidr

Om du nu har blivit övertygad om ebokens förträfflighet så tycker jag att du ska pröva att skapa ett konto på Bokon! 

 

Vår app hittar du gratis i app-store!