Slutet på historien (ljudbok) av Jan Guillou
Lägg till önskelistan Gratis smakprov
  • Spara till biblioteket
  • Lyssna på smakprov
Jan Guillou (författare), Tomas Bolme (berättare)

Slutet på historien (Det stora århundradet #10) ljudbok

Pris 99 kr
Efter nära femtio år i exil kommer förre SS-officeren Harald Lauritzen tillbaka från sin tillflykt till Argentina. Hans återkomst vänder upp och ner på tillvaron för släkten Lauritzen. Onkel Harald är nämligen fortfarande nazist. Men han har ett erbjudande som det inte går att säga nej till. Eric Letangs advokatbyrå ställs ånyo inför en våg av moralpanik. Den här gången är det pedofilskräcken som leder till ännu en häxjakt. 1990-talet är en tid av ekonomiska kriser och socialdemokratins begyn...
Ljudbok 99 kr Pris E-Bok 79 kr Pris

Bokons kunder har även köpt

Författare Jan Guillou (författare), Tomas Bolme (berättare)
Förlag Piratförlaget
Utgiven 24 Augusti 2020
Längd 16:32
Genrer Romaner, Skönlitteratur
Del i serie 10
Språk Swedish
Format mp3
Kopieringsskydd Vattenmärkt
ISBN 9789164234391
Efter nära femtio år i exil kommer förre SS-officeren Harald Lauritzen tillbaka från sin tillflykt till Argentina. Hans återkomst vänder upp och ner på tillvaron för släkten Lauritzen. Onkel Harald är nämligen fortfarande nazist. Men han har ett erbjudande som det inte går att säga nej till. Eric Letangs advokatbyrå ställs ånyo inför en våg av moralpanik. Den här gången är det pedofilskräcken som leder till ännu en häxjakt. 1990-talet är en tid av ekonomiska kriser och socialdemokratins begynnande nedgång. Samtidigt växer främlingshat och högerextremism, en politisk omsvängning som alltför många underskattar. Där 1900-talet slutar inleds en helt ny epok som visar att vi ingenting lärt av historien. SLUTET PÅ HISTORIEN är den tionde och avslutande delen i JAN GUILLOUS romanserie. Med den är han i mål med sitt gigantiska bokprojekt Det stora århundradet, där han skildrar en släkt som vi får följa genom hela 1900-talet.
Betingelser for brukergenerert innhold Skriv din egen recension

Bra serie men det här var inte den bästa men ett bra slut och väldigt mycket bra roliga saker ifrån 1900 talet som jag fick uppleva igen.

Författaren fokuserar minimalt på att utveckla familjhistorien, läsaren måste däremot uthärda långa partier om svensk och amerikansk ishockey och ändlösa beskrivningar av rättergångar, svensk politik och Palme-mordet som vi redan känner till. Dessutom känns all denna snobbism hos huvudpersonen kring mat och vin ganska irriterande ointeressant. Man hade hoppats på lite mer kött på benet kring "onkel Nazi" och hans liv efter kriget. Det hade kunnat ge sista delen en nypa dramatik. Istället sitter man kvar med en känsla av att författaren tröttnade mot slutet.

I serien om 1900-talet har jag mest uppskattat Brobyggarna och nu den senaste Slutet! Tack för dem och ett extra tack för den sista!

Otroligt fascinerande. Vilket puzzel av händelser och tidsanda.

Bra avslutning på denna fantastiska historiebeskrivning. Personlig och saklig.

Take ten, läs alla 10!

Har nu med stort nöje läst alla 10 böckerna i serien om det stora århundradet. Ett stort tack till författaren! Det har varit både underhållande och lärorikt. Även om Jan Guillou i flera epiloger betonar att det är en roman och inte historia är det som att se en film om det sista århundradet som spelas upp med otrolig hastighet. Att Jan Guillou, särskilt utförligt, behandlar tema som är honom angelägna och kära kan ibland vara lite jobbigt. Vänsterrörelsen i Sverige på 60 och 70 talet, mat och vin (om tysk öl-kultur får han läsa på), SÄPO/IB mm kan definitivt ursäktas och om det blir för mycket kan man ta det lite diagonalt och med nöje. Det är alltid bättre med en åsikt än ingen alls. Ett kul grepp är att figurer ur tidigare böcker dyker upp här igen. Och det passar! För mig, född 1953 i Sverige och bosatt i Tyskland sen 1975, känner jag igen mig själv och mycket av tiden som gått. En klar rekommendation, läs alla 10! Underhållande och inte alls trivialt.

TomasBolme personifierar skriftställaren och hans personer. Det är härligt att som samtida med båda att färdas genom tid o rum o gemensamma minnen. Tack.

For en oppsummering av et århundre, JG er virkelig en forfatter som kan samle trådene. Synd det er slutt.