Åren (ljudbok) av Annie Ernaux
Lägg till önskelistan Gratis smakprov
  • Spara till biblioteket
  • Lyssna på smakprov
Annie Ernaux (författare), Irene Lindh (berättare)

Åren ljudbok

Pris 175 kr
(0)
2022 års Nobelpristagare i litteratur! Åren är en berättelse om tiden mellan 1941 till 2006, från författaren Annie Ernaux uppväxt i en arbetarklassfamilj i Normandie, via katolsk privatskola, till tiden som lärare i litteratur i Paris, förortslivet, de två sönerna och slutligen skilsmässan. Men det är inte en genomsnittlig självbiografi, utan ett slags egensinnigt kollektivt minne. Ernaux uppfinner en ny stil som är subjektiv och opersonlig, privat och allmän, och en ny genre - den kollekt...
Ljudbok 175 kr Pris E-Bok 159 kr Pris

Bokons kunder har även köpt

Författare Annie Ernaux (författare), Irene Lindh (berättare), Maria Björkman (översättare), Sara R. Acedo (annat)
Förlag Norstedts
Utgiven 5 Januari 2023
Längd 8:16
Genrer Romaner, Skönlitteratur
Språk Swedish
Format mp3
Kopieringsskydd Vattenmärkt
ISBN 9789113129716
2022 års Nobelpristagare i litteratur! Åren är en berättelse om tiden mellan 1941 till 2006, från författaren Annie Ernaux uppväxt i en arbetarklassfamilj i Normandie, via katolsk privatskola, till tiden som lärare i litteratur i Paris, förortslivet, de två sönerna och slutligen skilsmässan. Men det är inte en genomsnittlig självbiografi, utan ett slags egensinnigt kollektivt minne. Ernaux uppfinner en ny stil som är subjektiv och opersonlig, privat och allmän, och en ny genre - den kollektiva självbiografin - för att på så sätt fånga tidens gång. Ernaux behandlar teman som den katolska prydhetens kollaps, sekulariseringens framfart, p-pillret, abortfriheten och kvinnans frigörelse. Ett annat viktigt tema är hur vi lämnat skammen bakom oss och gått in i ett allt extremare konsumtionssamhälle. Vi kan läsa Annie Ernaux oslagbart träffsäkra essä över samtiden, efterkrigstidens Europa, närmast som ett lackmuspapper över var vi befinner oss idag: i en tid av klasskillnader, populism, sönderfallande landsbygd och alienering. Åren har jämförts med Marcel Prousts stora minnesarbete På spaning efter den tid som flytt , men ur ett folkligt, kvinnligt och samtida perspektiv.
Betingelser for brukergenerert innhold Skriv din egen recension

Jag är 7 år äldre än författaren, mycket av boken känns ”sant ”. Det hade varit lättare att läsa boken utan listorna av böcker, filmer, kända personer. Tyvärr känner jag inte igen mer än hälften av alla referenser. Men….boken träffade rätt; den tog mig tillbaka till min ungdom, mitt liv.

Fantastisk skildring om samtiden