Hur hjälper eboken den traditionella pappersboken?

Det är lätt att tro att eboken endast skulle vara en konkurrent till pappersboken. Två antagonister som slår varandra blodiga till endast en står upp. Många bokförlag såg också med fasa på de snabbväxande amerikanska självpubliceringssajterna. Även om eboken inte skulle döda pappersboken totalt, var det många som trodde att den skulle underminera priserna. Och på det sättet urlaka värdet på böcker överlag.

Men faktum är att senare forskning på ämnet visar att en ökning av eboksläsandet även höjer den traditionella läsningen.

 

 

 

 

 

 

En kortare tillbakablick

Eboken växte initialt som allra mest i ”nya” genrer och subgrupper. 50 nyanser av honom blev snabbt en storsäljare bland de som inte vill visa de övriga medtrafikanterna i lokaltrafiken vad de läste. Vidare slog eboken igenom i andra subgrupper inom Scifi och fantasy-genren. Det rörde sig i hög grad om titlar som, utan eboken, inte hade vandrat lika snabb väg till utgivning. ”The Martian” är ett bra och nytt exempel på en titel som vandrade vägen från Amazons självpublicering till pappersbok och slutändan bioduken.

I takt med att det elektroniska läsandet ökade så tog eboken en större bit av den samlade försäljningskakan. Ny försäljning eller rörde det sig om kannibaler var frågan. Det har visat sig att det i hög grad rör sig om människor som redan läser. Det är dock inte frågan om någon större kannibalisering, utan läsare som helt enkelt läser mer.  

Summa summarum! Du behöver inte ha dåligt samvete för att du läser eböcker. Du bidrar inte till pappersdöden. Du läser förmodligen mer nu än du gjorde innan eboken dansade in på kulturscenen.

 

Har du inte redan ett konto på Bokon, då skaffar du det här!