Lägg till önskelistan
Under olivträdet e-bok
Pris
65 kr
Under Olivträdet är den fristående fortsättningen på Tamarinden. Markus och Daniel för oss fram genom livets skeenden och vi får också veta lite mer om Anna-Greta och Tamarinden. Denna bok är en självbiografi över ett långt och rikt liv, där författaren hoppas han valt de rätta bitarna att berätta.
Spårvagn 9 stannar vid Grönsakstorget, precis där Pedagogen ligger. Fullt med folk. Jag står nästan framme vid föraren. Tre unga kvinnor, kanske blivande pedagoger, är på väg på. Jag känner en lät...
E-Bok
65 kr
Pris
Undertext
Fristående fortsättning på Tamarinden
Förlag
Upper Room förlag
Utgiven
18 September 2017
Längd
2 sidor
Genrer
Romaner, Skönlitteratur
Språk
Swedish
Format
epub
Kopieringsskydd
Vattenmärkt
ISBN
9789188231413
Under Olivträdet är den fristående fortsättningen på Tamarinden. Markus och Daniel för oss fram genom livets skeenden och vi får också veta lite mer om Anna-Greta och Tamarinden. Denna bok är en självbiografi över ett långt och rikt liv, där författaren hoppas han valt de rätta bitarna att berätta.
Spårvagn 9 stannar vid Grönsakstorget, precis där Pedagogen ligger. Fullt med folk. Jag står nästan framme vid föraren. Tre unga kvinnor, kanske blivande pedagoger, är på väg på. Jag känner en lätt knuff i ryggen. En äldre stapplande man vill av. Han drar på en uråldrig Dramaten. Hans kvinna är också uråldrig. Hela ekipaget tar sig förbi mig. Men det blir trångt i dörröppningen. De tre kvinnorna tror att det är dags att kliva på. Det ställer till besvär för den äldre stapplande mannen. Han säger något till Kvinnorna som jag inte hör. Kanske säger han ”att det tillhör god uppfostran att först låta de som ska av få göra det. En slags respekt.” En av kvinnorna måste få ur sig sin irritation: "Respekt kan du ha själv!" Jag står så nära henne att jag ser hennes ilska och jag ser att hon inte vill förstå min replik: "Det är inte lätt att bli gammal. Om femtio år är du kanske själv där." På ett sätt handlar boken om just det, att bli gammal och minnas hur det var och hur det har blivit. Men också att bli klar över vad som gick fel och det som gick vägen. Och att inte bli förgrämd och en ständigt klagande gubbe, tänker jag, och känner tydligt att det kanske var jag, som just klev av spårvagnen.
Jan Bahlenberg skriver, målar och skulpterar och har aldrig riktigt kunnat bestämma sig för ett speciellt sätt att uttrycka sig. Det har resulterat i böcker & utställningar i Göteborg, Uddevalla och New York.
I trettio år utbildade han specialpedagoger vid Göteborgs Universitet. Efter sin pension fick han tid att doktorera med en hermeneutisk avhandling i pedagogik om konsthistorikern Carlo Derkert.
Jan har ägnat sitt liv i skapandets tecken med devisen att konsten är ett uttryck för livet. Född 1937 i Ångermanland men sedan länge boende i Bohuslän. Via utbildning till folkskollärare, vidareutbildade sig Jan senare till speciallärare med metodiklektorstjänst på Göteborgs Universitet och har 2001 doktorerat med avhandlingen "Den otroliga verkligheten sätter spår" vilken handlade om konsthistorikern Carlo Derkert. Jan har skrivit ett flertal böcker innan denna utgivning. Bland annat en bok om barns bildutveckling tillsammans med Carlo Derkert.
Hans skapande yttrar sig även i bildframställning både i tvådimensionell och tredimensionell form. Hans skapelser har varit föremål för utställningar på 1980-talet men merparten från 2003 och framåt både i Sverige och utomlands.
Jan Bahlenberg är medlem i Författarcentrum Väst, Författarförbundet samt Svenska konstnärers kulturnätverk.
Titlar av Jan Bahlenberg, utgivna på andra förlag:
Barn Bild Begåvning, författaren & Carlo Derkert, 1989
Carlo Derkert - Porträtt av en konstvisare, 2005
Inannamyten, The Myth of Inanna, 2010
Anna i landet av bilder, 2013
Det eldröda draperiet, 2015