Patientens pris. Ett reportage om den svenska s
Lägg till önskelistan Gratis smakprov
  • Spara till biblioteket
  • Läs smakprov
  • Visa inbäddningskod
Maciej Zaremba (författare)

Patientens pris. Ett reportage om den svenska sjukvården och marknaden e-bok

75 kr
(0)
Den svenska sjukvården står under debatt. Maciej Zaremba har tagit sig in bakom debattens fronter för att ta reda på hur vården egentligen styrs. Han rapporterar om det som läkare och sjuksköterskor vetat sen länge och patienter fått känna in på kroppen: en ”sjukvårdsmarknad” där vård blivit produkter. Så vad kostar en patient? Vem sätter priset? Hur gick det till när våra politiker gjorde vissa patienter mer lönsamma än andra? Och vad är New Public Management? Maciej Zarembas reportage väck...
75 kr
Författare Maciej Zaremba (författare), Magnus Lind (medförfattare), Shirin Ahlbäck Öberg (medförfattare), Sten Widmalm (medförfattare)
Förlag Weyler förlag
Utgiven 18 April 2013
Genrer Samhälle Och Politik, Fackböcker
Språk Swedish
Format epub
Kopieringsskydd Vattenmärkt
ISBN 9789187347207
Den svenska sjukvården står under debatt. Maciej Zaremba har tagit sig in bakom debattens fronter för att ta reda på hur vården egentligen styrs. Han rapporterar om det som läkare och sjuksköterskor vetat sen länge och patienter fått känna in på kroppen: en ”sjukvårdsmarknad” där vård blivit produkter. Så vad kostar en patient? Vem sätter priset? Hur gick det till när våra politiker gjorde vissa patienter mer lönsamma än andra? Och vad är New Public Management? Maciej Zarembas reportage väckte en storm av reaktioner när det vintern 2013 först publicerades i Dagens Nyheter. En av dem som reagerade var Magnus Lind, f d överläkare på Karolinska sjukhuset i Stockholm, och som i boken skriver om sina egna erfarenheter från ”sjukvårdsmarknaden” och dessutom kommer med ett alternativt förslag till styrning och mätning av effektivitet i vården. Statsvetarna Shirin Ahlbäck Öberg och Sten Widmalm, Uppsala universitet, kompletterar Maciej Zarembas reportage med en genomgång av hur Sverige fick ett nytt och för de flesta helt okänt system för styrning av den offentliga sektorn och de ger dessutom en överblick över den internationella debatten och det som kommit att kallas New Public Management.