
Lägg till önskelistan
Mot Nya Horisonter e-bok
Pris
35 kr
Författarnotis
Den nuvarande boken, specifikt utformat för en målgrupp av mogna ungdomar och ton-årsindivider, har en fängslande berättelse som skildrar huvudkaraktärernas äventyr när de färdas genom dimensioner av tid och rum. Upphovet till detta litterära äventyr ligger 30 år tillbaka i tiden i samband skandinavisk sauna badande. Det var där min yngre son, i åldern fem eller sex år, visade minimal entusiasm för den sedvanliga nordiska sysselsätt-ningen, vilket fick mig att engagera hans i...
E-Bok
35 kr
Pris
Undertext
Adventure in Time and Space
Förlag
Fidusia Publishing AB
Utgiven
1 Maj 2024
Längd
492 sidor
Genrer
12-15 År, Ungdomsböcker
Språk
Swedish
Format
epub
Kopieringsskydd
Vattenmärkt
ISBN
9789198957815
Författarnotis
Den nuvarande boken, specifikt utformat för en målgrupp av mogna ungdomar och ton-årsindivider, har en fängslande berättelse som skildrar huvudkaraktärernas äventyr när de färdas genom dimensioner av tid och rum. Upphovet till detta litterära äventyr ligger 30 år tillbaka i tiden i samband skandinavisk sauna badande. Det var där min yngre son, i åldern fem eller sex år, visade minimal entusiasm för den sedvanliga nordiska sysselsätt-ningen, vilket fick mig att engagera hans intresse genom muntliga berättelser. Som ett resultat förvandlades han till en entusiastisk bastubadare, inte bara på grund av ångan och värmen, utan snarare på grund av de fiktiva berättelser som jag ivrigt fortsatte med. Un-der en längre tid funderade jag på möjligheten att skriva dessa berättelser till en samman-hängande litterär berättelse. Ett avgörande ögonblick uppstod år 2018 när jag påbörjade detta litterära företag med beslutsamhet. Den kreativa processen utvecklades snabbt till en mentalt uppfriskande strävan, sammanflätande verklighet med fantasi, jämförande tidigare epoker och framtida framtider, kontrasterande moraliska antipoder, och presente-rande av fragment av etiska, teologiska och sociopolitiska betraktelser utan att anta rollen som en moraliserande guide. Efter dess debutpublicering på svenska år 2022, fick berättel-sen betydande erkännande, vilket stärkte mitt beslut att fortsätta med ytterligare litterära ansträngningar. Följaktligen har arbetet genomgått noggrann revidering, prytt med konstnärliga visuella inslag, och skickligt översatts till engelska.
Bjarke Olsens sagor för sonen i bastun blev äventyrsbok
Det skulle dröja till pensionen innan Bjarke Olsen skrev ner sagorna han berättat för att få yngste sonen att stanna kvar i bastuvärmen. ÖffliBöffli reser genom tid och rum och till och med Putin får sig en känga i boken.
Det har inte gått många månader sedan Bjarke Olsen från Onsala gett ut sin första bok. Där har han samlat historier från när barnen var små, och det hela började i bastun.
– Jag tycker väldigt mycket om att bada bastu. Då vill yngste sonen vara med, han var kanske fem år på den tiden. Så för att få honom att stanna inne en liten tid började jag berätta historier. Så blev det att nästa gång fick historien fortsätta, han vill höra hur det gick, berättar Bjarke Olsen.
Första figuren han hittade på hette Hannibal och bodde under bastubänken. Eftersom Hannibal var kannibal fick sonen ett kycklingben att ge till honom, och berättelsen var så fängslande att sonen berättade om Hannibal på förskolan.
– Så kom en av damerna och sa ”Markus pratar om en omöjlig person”. De trodde det var en dansk släkting, berättar Bjarke Olsen och skrattar gott.
Reste själv
För Bjarke Olsen är ursprungligen från Danmark, även om han bott i kommunen i 40 år. Han började sin yrkesbana som sjöman redan som 15-åring.
– Jag är född på en ö utanför Jylland. Alla män där var sjömän, det var en stolt tradition. Men efter några år på sjön såg jag mycket alkoholism och elände, och då tyckte jag det var bättre att gå iland.
Istället blev han elingenjör och arbetade länge för tankrederiet AB Monacus, som hade hemmahamn i Kungsbacka. När det gick i konkurs 1978 startade han Structurgruppen i Hede som han drev i 33 år.
– Vad skulle jag använda tiden till när jag var pensionär? Då blev det att skriva en sån här bok, jag satte igång 2018. Det blev ett manus som jag skickade runt med stavfel och allt möjligt till olika bokförlag. Alla refuserade utan ett, de sa att det var ”en berättelse med annorlunda vinklar”. De erbjöd mig ett dåligt kontrakt, jag skulle betala allt själv, så jag tackade nej.
Startade förlag
Istället startade Bjarke Olsen Fidusia bokförlag, där Fidusia anspelar på ordet Fidus som ungefär betyder ” häst med högt odds som kan tänkas överraska och därför är värd att spela på”.
Att göra om eller hitta på namn är nämligen något av Bjarke Olsens specialitet. Hans författarpseudonym är till exempel Bernardino Schwimmeltrik.
– Jag heter Bernard i mellannamn, och så blev det Schwimmeltrik. Det låter lite tyskt, schwimmel betyder yr. Jag hittar på många konstiga namn på personer, det är en del av det roliga säger de som läst boken. Jag leker med orden hela vägen, det är ganska dråpliga situationer karaktärerna utsätts för.
Stavfelen är borta sedan länge och boken har blivit ett 300 sidor långt äventyr där historien vävs in i berättelsen. Den tar avstamp i 1890-tal.
– Det är en äventyrsberättelse, jag fantiserar och fabulerar över tid och rum. Ingenting är omöjligt. Han besöker historiska platser, boken har många sidosparkar till dagens personer. Putin till exempel har fått en liten spark, och andra personer med samma karaktärsdrag, som diktatorer och så, säger han.
Träffat presidenten
Vladimir Putin har Bjarke Olsen faktiskt träffat en gång 1994, när Putin var vice borgmästare i St Petersburg.
– Hans handslag var som en död fisk. Han var ganska intetsägande, jag hade aldrig trott att han skulle hamna där han är idag.
Var får han då inspirationen ifrån?
– Jag har alltid haft livlig fantasi och tyckt om att skoja och berätta och så. Nu fick jag möjlighet att lägga det i en ram och göra något utav det. Jag har i alla fall haft mycket roligt under tiden jag skrivit den.
Bok nummer två är redan under produktion och Bjarke Olsen vill vara med på Bokmässan i höst. Han marknadsför också boken på Tiktok, där det kanske inte är så många pensionärer som är aktiva annars.
– Det är en rolig grej, där är folk som gillar att följa så det kommer jag fortsätta med.
Christina Wagner
0300-521363 christina.wagner@norrahalland.se
BJARKE OLSEN
ÄR: 77 år
GÖR: Pensionär och barnboksförfattare
BOR: I Frillesås.
FAMILJ: Ensamstående, särbo i Göteborg. En son i Särö, två barnbarn. Yngste sonen, som stannade kvar i bastun, jobbar i Stockholm. En dotter i Partille med ett barnbarn.
AKTUELL: Släppte barnboken Mot nya mål i november, för ”barn och halvvuxna”. Glada ÖffliBöffli, eleganta Pelle Pistol och den något barska Kalle Kanon är tre karaktärer med mänskliga egenskaper och personligheter som får vara med om aktuella och historiska företeelser.