Krisretorik. Retoriska aspekter på kriskommunik
Lägg till önskelistan
Maja von Stedingk Wigren (författare), Helena Hansson Nylund (författare)

Krisretorik. Retoriska aspekter på kriskommunikation e-bok

79 kr
(0)
Ni minns säkert att Migrationsverket firade några utvisningar av flyktingar med tårta och ”champange” för några år sedan. Ni kanske inte lika tydligt kommer ihåg att det inträffade en incident i kärnkraftverket Forsmark för några år sedan som kunde ha fått stora konsekvenser och där företaget Vattenfall valde att vara så fåordiga som möjligt. Flodvågskatastrofen julen 2004 då den svenska regeringen skulle vara med och hantera situationen vill vi nog helst glömma. Men hur hanterades situation...
E-Bok 79 kr
Författare Brigitte Mral (redaktör), Orla Vigsö (redaktör), Maja von Stedingk Wigren (medförfattare), Maja von Stedingk Wigren (författare), Helena Hansson Nylund (medförfattare), Helena Hansson Nylund (författare)
Utgiven 24 September 2013
Genrer Media & Kommunikation, Fackböcker
Språk Swedish
Format epub
Kopieringsskydd Vattenmärkt
ISBN 9789186093204
Ni minns säkert att Migrationsverket firade några utvisningar av flyktingar med tårta och ”champange” för några år sedan. Ni kanske inte lika tydligt kommer ihåg att det inträffade en incident i kärnkraftverket Forsmark för några år sedan som kunde ha fått stora konsekvenser och där företaget Vattenfall valde att vara så fåordiga som möjligt. Flodvågskatastrofen julen 2004 då den svenska regeringen skulle vara med och hantera situationen vill vi nog helst glömma. Men hur hanterades situationen i Tyskland som inte var lika hårt drabbat som Sverige. Ni kanske däremot minns att det var en handlingskraftig italienare som fattade snabba beslut om hjälpinsatser efter att flodvågskatastrofen inträffat. Det var Guido Bertolaso. Men hur gick det sedan för den framgångsrike ledaren som fått så mycket uppmärksamhet och samtidigt personifierat en hel krisorganisation. Ni minns att ”Svininfluensan” upptäcktes i Mexiko och att vi började sprita händerna intensivt och att 60 procent av svenska befolkningen fick en spruta. Men hur bestämde myndigheterna namnet på en så uppmärksammad smitta? Andra saker som vi undrar över är hur fotbollssupportrar uppträder och om ingen pratar dem tillrätta. Och vad ska vi tro när andra går ner på djupet och om vi verkligen kan förvara vårt kärnavfall hundratusentals år nere i det svenska urberget. I denna forskningsantologi analyseras några olika typer av inträffade händelser och situationer som krävt kriskommunikation från inblandade aktörer. Denna forskning visar tydligt att retoriken är en mycket användbar metod när kriskommunikation ska analyseras. OM FÖRFATTARNA: Brigitte Mral är professor i retorik vid Örebro universitet och Orla Vigsö är professor i retorik vid Södertörns högskola. Helena Hansson Nylund och Maja von Stedingk är doktoranderna i retorik vid Örebro universitet. Samtliga har ingått i forskningsprojektet Retoriska aspekter på kriskommunikation.