Lägg till önskelistan
Koltrasten i Birkenau och andra noveller e-bok
Pris
109 kr
Denna antologi är resultatet av den novelltävling som utlystes av Bokförlaget Norlén & Slottner under slutet av 2022.
Deltagarnas uppgift var att skriva en novell på maximalt
14 000 tecken med temat: ”Varför har du inte berättat det?”
Totalt inkom 117 manus och den kortaste texten var på 2910 tecken. Snittet sett över alla manus var cirka 12 000 tecken. 26 manliga och 91 kvinnliga författare deltog. Bidragen kom från hela Sverige samt från Norge och Finland. 32 av novellerna inkom sist...
E-Bok
109 kr
Pris
Undertext
Varför har du inte berättat det? En antologi
Utgiven
28 Februari 2024
Längd
112 sidor
Genrer
Romaner, Skönlitteratur
Språk
Swedish
Format
epub
Kopieringsskydd
Vattenmärkt
ISBN
9789189705449
Denna antologi är resultatet av den novelltävling som utlystes av Bokförlaget Norlén & Slottner under slutet av 2022.
Deltagarnas uppgift var att skriva en novell på maximalt
14 000 tecken med temat: ”Varför har du inte berättat det?”
Totalt inkom 117 manus och den kortaste texten var på 2910 tecken. Snittet sett över alla manus var cirka 12 000 tecken. 26 manliga och 91 kvinnliga författare deltog. Bidragen kom från hela Sverige samt från Norge och Finland. 32 av novellerna inkom sista dagen!
En från förlaget fristående jury , fick alla noveller avidentifierade och efter två röstomgångar stod det klart vilka som vann tävlingen.
Första priset gick till ” Koltrasten i Birkenau” av Erland Svenungsson från Göteborg med motiveringen:
”Med ett levande språk skapar författaren en bild av ett smärtsamt och kärleksfullt liv. Novellen gestaltar en begriplighet i att det kan vara svårt att säga sanningen då en föräldrar vill skydda sitt barn. Det visar att varje val man gör beror på sammanhanget. Som läsare flyttas vi med till en svår tid i livet. Det är en stillsam och levande berättelse med vemod som griper tag i en. Man kan nästa höra koltrasten sjunga och se platsen där personen är framför sig.”
Andra priset gick till ”Farfars hemlighet” av Mona Holmberg från Tavelsjö i Umeå, med motiveringen:
”Vardagliga händelser och stretande avbryts av en smocka i magen, när historiens vingslag och gamla familjehemligheter exponeras.”
Prisutdelningen skedde den 18 november 2023 på Värmlands Bokfestival i Karlstad.
Berättelsernas tema är allt från världskriget, antisemitism, koncentrationsläger, kärlek, modiga människor, mord till svårigheter att fatta beslut efter sina egna önskningar. Varierad läsning utlovas!
Erland Svenungsson är född på en bondgård i Bohuslän 1944 och är utbildad socionom, psykoterapeut och präst i Svenska kyrkan.
Han har arbetat inom vården, i kyrkan och som handledare i barncancerföreningen ”Visommist”.
Erland har skrivit romaner, facklitteratur, kantater, sånger och psalmer för olika kompositörer. Han erhöll Sigtunastiftelsens författarstipendium 2004.
Mona Holmberg är född 1969 och bor i Tavelsjö, en tätort utanför Umeå. Det är också där i hemorten hon har hämtat sin inspiration till sitt skrivande.
Kristofer Kebbon, född 1971 i Uppsala, är något av en mångsysslare inom skrivandet. Han kan bland annat titulera sig copywriter och manusförfattare, och har ett förflutet som både reseskribent och sketchförfattare. Hans sinne för det komiska lyser ofta igenom i hans texter, även när han ikläder sig rollen som skönlitterär författare. Då handlar det inte sällan om noveller skrivna med humor, skärpa och en satirisk udd.
May Hallsten är 65 år och driver en liten begravningsbyrå i Färgelanda, Dalsland. ”Jag har väl som många andra närt en dröm om att skriva en bok. 2023 fick jag både en bok och en novell publicerad och det kändes väldigt kul!” Boken är en barnbok och heter ”Leo hittar hem”, skriven efter ett 20 år gammalt manus som May hittade hemma. Novellen publicerades i en antologi inför julen och heter ”Jul igen: Skuggorna ruva”.
Matilda Lindberg har alltid haft ett stort intresse för skrivande. Just nu skriver hon på sin avhandling i idrottsvetenskap om hur cirkusaktiviteter i skolämnet idrott och hälsa kan öka barns medbestämmande och främja deras språkkunskaper. Nyligen har hon upptäckt tjusningen med att skriva dramatik.
Britt-Marie Norrgård är 61 år och sjukpensionär sedan fem år. Hon bor i skogen utan grannar, vid stranden av en sjö i Österbotten på Finlands västkust. Britt-Maries modersmål är svenska men hon talar även finska flytande. ”Jag blev totalt isolerad under pandemin och började då översätta böcker åt olika förlag. Jag skrev också egna noveller och artiklar till olika tidningar”, skriver Britt-Marie.
Under 1990-talet och början av 2000-talet har Britt-Marie publicerat några barnböcker, flera av dem tvåspråkiga. Hon har även skrivit historik och hembygdsböcker.
Jacob Sundberg debuterade 2018 med novellsamlingen Vi hör av oss (Bokförlaget Atlas) och har sedan dess skrivit romanen Förunderlig nåd (DareMe Publishing, 2021). Hans övriga texter har publicerats bland annat i Jönköpings-Posten, Tidskriften Pilgrim och Spiked Online. Han är utbildad journalist vid Middlesex University och har en MA i Study of Religions från SOAS (University of London).
Hanna Johansson skriver ofta om svåra känslor, komplexa relationer och psykisk ohälsa. Hon har tidigare gett ut romanen Mosaik och lägger nu regelbundet ut poesi och andra korta texter på Instagram (@Convalliums_texter). Längtan efter kaprifol handlar om kärlek som väcker rädsla, oförståelse och skam och om att vara i en relation men önska att man var i en annan.
Hanna föddes 1991 utanför Kungälv och bor i dag i Västra Frölunda med sambo och två katter.
Amanda Halwachi (tidigare Brämerson) började skriva noveller 2017 och har sedan dess medverkat i ett antal novellantologier. Hon skriver även på större projekt. Amanda bor i Linköping och är till vardags gymnasielärare i svenska och religionskunskap.
Siv Palm är född 1960 och bor i Göteborg. Hon arbetar som lärare.
”Redan som liten tyckte jag om att skriva berättelser, men det är först nu jag tagit steget att skriva något som andra får läsa”, skriver hon.
2013 fick Siv ett stipendium av Lärarstiftelsen SAF, för att delta i kursen Lärare skriver på Sturups folkhögskola. ”Jag har känt en stark önskan att berätta om mina barndomsminnen och om vad mamma berättat om från sin barndom.”
Karin Weston är 58 år och bor i Norrköping. Hon har alltid tyckt om att skriva, allt från historier för barn till självupplevda episoder, där skrivandet fått utgöra en slags bearbetning av det som skett.
”Det hör till ovanligheterna att jag lämnar ut en sådan episod till utomstående, men denna gång blev det så”, skriver Karin.
Sandra Loord är 37 år och bor i Norrköping. Skrivandet har länge varit en avlägsen dröm. ”Något som skulle göras senare i livet, men livet händer och på hösten 2022 bestämde jag mig för att våga visa andra vad jag skrivit. Jag deltog i en novelltävling”, skriver hon.
Denna novell är Sandras tredje som blir publicerad. Hon hälsar till läsaren: ”Gör det där du drömmer om och låt inte rädsla styra dig!”
Helen Törnqvist är uppvuxen i en perennaodling utanför Vingåker.
Hon bor sedan 1997 i Bromma. Helen är verksam som lärare i svenska som andraspråk och hon jobbar i förorten. Hennes bästa bollplank är den sjuttonårige sonen Max. Favoritogräs är svinmålla.
Daniel Goldmann är född 1968. Utöver sitt arbete som skådespelare och regissör ägnar han så mycket tid som möjligt åt att skriva. Hans pjäs Hej då, Elmavia finns förlagd på såväl Colombine Teaterförlag som på tyska Drei Masken Verlag. 2021 romandebuterade han med Ande-tagen (Lava förlag). Det är en spänningsroman med övernaturliga underströmmar om antisemitism och hämndbegär. 2023 vann han tidningen Skrivas sonett-tävling med bidraget Efteråt. I antologin Noveller 2023 (Ekström & Garay) medverkar han med novellen Stället.