Går i alla gårdar (e-bok) av Ulla Bolinder
Lägg till önskelistan Gratis smakprov
  • Spara till biblioteket
  • Läs smakprov
  • Visa inbäddningskod
Ulla Bolinder (författare)

Går i alla gårdar e-bok

65 kr
(1)
Året är 1957. I en liten uppländsk by sprider sig oron och rädslan när en av byns kvinnor hittas misshandlad och död på en äng. Vem kan ha gjort sig skyldig till detta illdåd? Polisen har inga spår efter förövaren och i byn växer sig skvallret allt starkare.   ”Många oskyldiga har vållats skada och bekymmer på grund av illgärningen. Folk har ju sina misstankar, och som alltid vid händelser av detta slag kan de onda ryktena drabba vem som helst. Polisen har uttryckligen sagt ifrån att samtli...
65 kr
Författare Ulla Bolinder (författare)
Förlag Förlaget Orda
Utgiven 4 Maj 2015
Genrer Deckare
Språk Swedish
Format epub
Kopieringsskydd Vattenmärkt
ISBN 9789175531281
Året är 1957. I en liten uppländsk by sprider sig oron och rädslan när en av byns kvinnor hittas misshandlad och död på en äng. Vem kan ha gjort sig skyldig till detta illdåd? Polisen har inga spår efter förövaren och i byn växer sig skvallret allt starkare.   ”Många oskyldiga har vållats skada och bekymmer på grund av illgärningen. Folk har ju sina misstankar, och som alltid vid händelser av detta slag kan de onda ryktena drabba vem som helst. Polisen har uttryckligen sagt ifrån att samtliga kontroller har gjorts främst i syfte att få personer definitivt bortsorterade såsom icke misstänkta, men skvallret väjer ju inte undan för vare sig sakskäl eller förnuft.”   Går i alla gårdar är en verklighetstrogen skildring med stark tidsfärg från livet på 1950-talet, då det svenska folkhemmet byggdes upp och framtidstron var ljus och stark. Men i den våldsdrabbade byn får man ingen ro.     ”Det kan ha varit en luffare, men själv är jag som sagt var övertygad om att det är en bybo. Även om man har fått höra mycket och kan gissa, finns det säkert en hel del av det som döljer sig under ytan här i byn som fortfarande inte har kommit fram. Det är nog mer än en som sitter inne med sanningen. En eller flera personer vet vem mördaren är men tiger för att skydda honom. Annars skulle han så här långt omöjligen ha kunnat undgå upptäckt.”
Betingelser for brukergenerert innhold Skriv din egen recension

Tillbaka till 50-talet

Den här boken är inte bara en finurlig pusseldeckare (som även beskriver flera helt autentiska mordfall från förr), utan också en resa nästan 60 år tillbaka i tiden. Genomgående är nioåriga Ingrids röst, som ger en detaljerad bild av ett barns tillvaro på 50-talet, då mödrarna var hemmafruar och det varken fanns datorer eller mobiltelefoner och TV var en relativt ny företeelse i det svenska folkhemmet. Med tanke på det mystiska dödsfallet kan man, om man läser noga, hitta mer eller mindre subtila ledtrådar till gåtans lösning både i flickans och i andra personers berättelser. Varje person som kommer till tals har sitt eget uttryckssätt, sin egen tidstypiska vokabulär beroende på ålder, kön och social status, vilket gör det extra givande att läsa. Boken är alltså både en klurig deckare och ett intressant tidsdokument, som säkerligen får många äldre att minnas hur det var förr i tiden.