Ensam i Berlin (e-bok) av Hans Fallada
Lägg till önskelistan Gratis smakprov
  • Spara till biblioteket
  • Läs smakprov
  • Visa inbäddningskod
Hans Fallada (författare)

Ensam i Berlin e-bok

Pris 39 kr
(9)
Året är 1940 och i huset på Jablonskistrasse 55 i Berlin bor en samling småskurkar, råbarkade SS-män, horor, en pensionerad domare och romanens två huvudpersoner: verkmästarparet Otto och Anna Quangel. Här bor också en gammal ensam judisk dam, vars liv får ett fasansfullt slut. Otto och Anna är skötsamma och tystlåtna – ett strävsamt arbetarklasspar. Men när de nås av beskedet att deras son stupat i kriget ter sig livet plötsligt meningslöst. Så småningom inleder de en modig, om än patetisk,...
E-Bok 39 kr Pris Ljudbok 39 kr Pris

Bokons kunder har även köpt

Författare Hans Fallada (författare)
Utgiven 28 Januari 2013
Genrer Romaner, Skönlitteratur
Språk Swedish
Format epub
Kopieringsskydd Vattenmärkt
ISBN 9789174611724
Året är 1940 och i huset på Jablonskistrasse 55 i Berlin bor en samling småskurkar, råbarkade SS-män, horor, en pensionerad domare och romanens två huvudpersoner: verkmästarparet Otto och Anna Quangel. Här bor också en gammal ensam judisk dam, vars liv får ett fasansfullt slut. Otto och Anna är skötsamma och tystlåtna – ett strävsamt arbetarklasspar. Men när de nås av beskedet att deras son stupat i kriget ter sig livet plötsligt meningslöst. Så småningom inleder de en modig, om än patetisk, kamp mot nazismen som ger deras tillvaro ett nytt innehåll. På olika platser runtom i Berlin lägger de ut hundratals handtextade kort som manar till motstånd, kort som kan plockas upp av vem som helst. Den karriärhungrige kommissarie Escherich skyr inga ansträngningar för att hitta de skyldiga bakom de handskrivna lapparna och kommer paret allt närmare. Jakten utvecklas till en katt-och-råtta-lek som pågår under mer än två års tid med både komiska och skräckfyllda scener. Över alltsammans hänger en stämning av brutalt förtryck som genomsyrar vardagen för människorna i Berlin – varje möte, ord och handling måste vägas mot en paranoid nazistisk maktapparat. Men trots regimens brutala skräckvälde överlever ändå medmänsklighet och kärlek.   Ensam i Berlin är en lektion i historia, i förtryckets anatomi och samtidigt en nervpirrande bladvändare – en moralisk thriller, lika gripande och spännande som en spionroman av le Carré. Författaren och Auschwitzöverlevaren Primo Levi kallade boken för ”det bästa som någonsin skrivits om det tyska motståndet”. Berättelsen är baserad på Falladas egna erfarenheter under nazismen och skrevs på några få veckor hösten 1946. Boken har tidigare filmatiserats för både tv och bio och det finns nu planer för en nyinspelning. Ensam i Berlin (Jeder stirbt für sich allein) gavs första gången ut i Sverige 1948 med titeln En mot alla – då med flera centrala avsnitt strukna. Lind & Co är stolta över att här kunna presentera den första kompletta svenska utgåvan.   Hans Fallada– eller Rudolf Ditzen som var hans riktiga namn – föddes 1893. Hans liv kom att bli mycket dramatiskt med inslag som dråp, förskingring, självmordsförsök, mentalsjukdom, alkohol- och narkotikamissbruk. Trots censur och politisk förföljelse valde Fallada att stanna i Tyskland under kriget och räknas numera som en av landets verkligt betydelsefulla 1900-talsförfattare. Han dog 1947, några månader innan Ensam i Berlin publicerades.
Betingelser for brukergenerert innhold Skriv din egen recension

Ensam i Berlin

Fascninerande läsning om den lilla människans försök till protest mot det nationalsocialistiska maskineriet. Verkmästaren Otto Quangel och hans maka Anna drar igång en hemlig protestaktion efter att sonen dött i kriget genom att i hemlighet lägga ut brevkort med kritik mot Hitler och hans nationalsocialistiska regim. Gestapokommissarien Escherich försöker genom systematiskt arbete kartlägga verksamheten för att kunna gripa de som lägger ut brevkorten. Han blir liksom Javert i Samhällets olycksbarn en motor i berättelsen. En utmärkt och detaljerad berättelse från Berlin med ett rikt persongalleri.

Ensam i Berlin

Boken fångar in en, den är lättläst och det bara flyter på. Människorna blir levande och trovärdiga och handlingen är skakande och spännande. Det blir inte sämre av att det är just så här det kunde hända. Inte alltid litterärt "perfekt", men det gör ingenting.