Lägg till önskelistan
Döden i grytan e-bok
Pris
29 kr
Hembakade bullar anses som farligare än fabrikstillverkade. Många förskolor förbjuder numera barnen att vara med i köket och ibland även att bre sina egna smörgåsar. Och för den som driver en korvkiosk är det betydligt lättare att få tillstånd att servera pulvermos än riktigt potatismos.
Att hantera färskvaror betraktas idag som ett högriskprojekt medan hårt processade och oaptitliga matprodukter paradoxalt nog uppfyller samtliga myndighetskrav.
Hur har det blivit så?
Döden i grytan visar hu...
E-Bok
29 kr
Pris
Undertext
om vår rädsla för riktig mat
Förlag
Ordfront
Utgiven
18 Juni 2013
Längd
401 sidor
Genrer
Romaner, Skönlitteratur
Språk
Swedish
Format
epub
Kopieringsskydd
Vattenmärkt
ISBN
9789174410525
Hembakade bullar anses som farligare än fabrikstillverkade. Många förskolor förbjuder numera barnen att vara med i köket och ibland även att bre sina egna smörgåsar. Och för den som driver en korvkiosk är det betydligt lättare att få tillstånd att servera pulvermos än riktigt potatismos.
Att hantera färskvaror betraktas idag som ett högriskprojekt medan hårt processade och oaptitliga matprodukter paradoxalt nog uppfyller samtliga myndighetskrav.
Hur har det blivit så?
Döden i grytan visar hur lagar och regler gynnar den näringsmässigt utarmade industrimaten på den traditionellt tillagade matens bekostnad. Ändå är det just i de jättelika matfabrikerna som farliga bakterier och virus har bäst förutsättningar att alstras och spridas.
Sjukhussjuka, svininfluensa och nya aggressiva magbakterier är bara några av de hälsofaror som kan spåras tillbaka till de miljöförstörande fabriksfarmer med tiotusentals djur som med EU-stöd nu även etableras kring Östersjön. Dessa gigantiska samlingar av höns, kor och svin förser matindustrin med billiga komponenter till de standardiserade menyer som erbjuds i allt från skolor och äldreboenden till sjukhus och vanliga lunchkrogar.
Men allt är ändå inte nattsvart. Än är det inte försent att hitta tillbaka till de riktiga råvarorna, de rena smakerna den sanna matupplevelsen!
Mats-Eric Nilsson, som skakade om de svenska matkonsumenterna med bästsäljaren Den hemlige kocken, tar nu tillsammans med journalistkollegan Henrik Ennart matdebatten ett stort steg vidare.
Pseudonymen Hans Koppel gjorde en liten sensationsdebut med kortromanen Vi i villa (2008). Boken är en träffsäker samhällssatir och en detaljskarp skildring av manlig medelklassångest och statushets i ett svenskt villasamhälle. I de översvallande recensionerna beskrevs den som ”sataniskt stilren”, ”kärnvapenbestyckad villaångest” och ett ”litet mästerverk”. I den andra boken, Medicinen (2009), var det manliga perspektivet utbytt mot ett kvinnligt. Boken beskrevs som ”bitsk”, ”hysteriskt rolig”, ”elak” och som en ”upplyftande studie av spelet mellan kollegorna på en arbetsplats”. I augusti 2010 kommer Hans Koppels tredje och avslutande bok i denna triptyk om människor som vill vara mer än de är, Kungens födelsedag.
Pseudonymen Hans Koppel gjorde en liten sensationsdebut med kortromanen Vi i villa (2008). Boken är en träffsäker samhällssatir och en detaljskarp skildring av manlig medelklassångest och statushets i ett svenskt villasamhälle. I de översvallande recensionerna beskrevs den som ”sataniskt stilren”, ”kärnvapenbestyckad villaångest” och ett ”litet mästerverk”. I den andra boken, Medicinen (2009), var det manliga perspektivet utbytt mot ett kvinnligt. Boken beskrevs som ”bitsk”, ”hysteriskt rolig”, ”elak” och som en ”upplyftande studie av spelet mellan kollegorna på en arbetsplats”. I augusti 2010 kommer Hans Koppels tredje och avslutande bok i denna triptyk om människor som vill vara mer än de är, Kungens födelsedag.