Hoppets anatomi : om förväntanseffekter och placebo (e-bok) av Karin Jensen
Karin Jensen (författare)

Hoppets anatomi : om förväntanseffekter och placebo e-bok

159 kr
"En fascinerande läsning om sambandet mellan kropp ochsjäl, magi och vetenskap."BTJ Ibland får vi höra osannolika historier om människor som fått hjälp mot sina krämpor med något de trott varit riktig medicin, men som sedan visat sig vara sockerpiller. Sådana historier sätter fingret på den svårdefinierade gränsen mella...
E-bok 159 kr

Bokons kunder har även köpt

Författare Karin Jensen (författare)
Förlag Natur & Kultur
Utgiven 20 December 2024
Längd 231 sidor
Genrer Naturvetenskap & Teknik, Psykologi Och Pedagogik, Fackböcker
Språk Swedish
Format epub
Kopieringsskydd Vattenmärkt
ISBN 9789127824355
"En fascinerande läsning om sambandet mellan kropp ochsjäl, magi och vetenskap."BTJ Ibland får vi höra osannolika historier om människor som fått hjälp mot sina krämpor med något de trott varit riktig medicin, men som sedan visat sig vara sockerpiller. Sådana historier sätter fingret på den svårdefinierade gränsen mellan vad vi tror, vad vi känner och vad som händer i kroppen. Hoppets anatomi handlar om varför en till synes verkningslös behandling kan påverka en sjukdom positivt. Varför kan sockerpiller ibland fungera lika bra som smärtstillande medicin? Varför kan låtsaskirurgi göra patienter nöjda? Och hur kan en märklig ritual före en tävling höja elitidrottarens prestation? Med fascinerande exempel från en rad områden berättar Karin Jensen om hur vår hjärna bygger upp förväntningar om vad som kommer att hända. Oavsett om vi är medvetna om de förväntningar som skapas eller inte, jobbar hjärnan med att ständigt förutse framtiden och fyller själv i med information för att göra omvärlden begriplig. Hjärnan påverkas av allt i sin omgivning – det kan handla om utseende, lukt, smak eller orden på en etikett. I vissa fall kan placebo vara lika verksamt som äkta läkemedel. Karin Jensens bok handlar om det gåtfulla samspelet mellan kropp och själ, hur det som står på etiketten kan styra hur det smakar eller känns, och hur vi alla påverkas av förväntningar.