Evert Bäckström är en udda och poulär romanfigur i Leif G.W. Perssons kriminalromaner.

Evert Bäckström är en bra kommisarie med näsa för att klara upp mordfall. Privat är han dock både rasisitisk, sexistisk, homofob och karaktäriserar allt dåligt med Polisen. Bäckström tar inte heller hand om sig själv utan är både överviktig, oärlig och dricker för mycket. En klassisk bad-cop skulle man kunna säga. I svensk tappning. Brännvin och bruna bönor i stället för donuts och budweiser. Vilket gör honom också mycket underhållande att följa. 

 

I romanen Den sanna historien om Pinocchios näsa tilldelas Evert Bäckström Pusjkin-medaljen av den ryska presidenten Vladimir Putin för enastående insatser inom konst, kultur och humaniora. Pusjkin-medaljen är den högsta utmärkelsen som Ryssland kan ge till en utländsk medborgare. Det är också som konstsamlare den gode Bäckström har byggt upp en privat förmögenhet. Något som hans kollegor inom poliskåren är ovetandes om. 

 

Bäckström är uppvuxen på Södermalm och även hans far var polis. Bäckström är rejält oomtyckt av kollegorna inom kåren, men samtidigt är han erkänd som en erfaren och skicklig mordutredare i de högre leden.

I februari 2012 tillkännagavs att det amerikanska produktionsbolaget 20th Century Fox har köpt rättigheterna till romansviten om rollfiguren Evert Bäckström från Linda- som i Lindamordet och Den som dödar draken, och att böckerna ska bli tv-serie i USA. Och det är också i de böckerna som vi får följa Bäckström extra mycket. Hemma i Sverige har Claes Malmberg spelat Bäckström i de titlarna som har filmatiserats. 

På Bokon har vi samtliga böcker, såväl som ljud- och ebok, där Bäckström medverkar. Välkomen in i butiken!